Frikadeller findes i et hav af forskellige versioner, men de gammeldags frikadeller er nu engang de bedste. Her får du opskriften på klassiske frikadeller.
Frikadeller, som de blev lavet i gamle dagen, smager fuldstændigt fremragende. Det er et dansk nationalklenodie, og der findes kun én rigtig måde at lave dem på – også selvom du kan finde frikadeller i alskens afskygninger, der ikke minder om dem, din bedstemor lavede.
Du kan bruge både svine- og kalvekød i din frikadellefars, men du kan også nøjes med udelukkende at bruge svinekød. Det er op til dig, men resten af opskriften bør du ikke eksperimentere med, da det her er opskriften på klassiske, gammeldags frikadeller.
Når du følger opskriften får du omkring 10-12 store frikadeller, hvis du kan lide dem store i størrelsen. Du kan også vælge at lave 30 mindre frikadeller, hvis du foretrækker, at de er små.
Ingredienser til gammeldags frikadeller
- 500 g hakket svinekød (du kan også bruge kalve- og svinekød) med en fedtprocent på omkring 10 %
- 10 g salt
- 1 stort hakket løg
- 2 spsk. hvedemel
- 1 æg
- 2 dl mælk
- Friskkværnet peber
Sådan laver du gammeldags frikadeller
- Start med at lave farsen til dine gammeldags frikadeller – du kan enten bruge en røremaskine eller røre dem med en grydeske, men husk at den skal røres grundigt, hvis du vil have et godt resultat.
- Put det hakkede kød i din røreskål og tilsæt salten. Det er vigtigt, at du rører farsen godt igennem, før du tilføjer de resterende ingredienser. Saltet får mælken til at binde sig bedre, så dine gammeldags frikadeller bliver saftige og virkelig lækre.
- Tilsæt ægget og put efterfølgende det grofthakkede løg i farsen – husk, at du skal fortsætte med at røre, imens du kommer ingredienserne i.
- Tilsæt hvedemel og friskkværnet peber efter smag i farsen.
- Tilsæt mælken gradvist, imens du rører rundt i farsen – vær opmærksom på, at 2 dl mælk plejer at være passende, men mængden kan variere, afhængigt af om du har udelukkende har brugt hakket svinekød, eller om du har mikset med kalvekød, da de trækker forskelligt.
- Når farsen er nogenlunde smidig, skal den sættes på køl i 30 minutter til en halv time.
- Tag farsen ud af køleskabet, så du kan stege dine gammeldags frikadeller. Pandekagerne skal steges på en stegepande ved jævn varm, der er et par grader over middel.
- Form pandekagerne efter, om du er til store eller små varianter. Det er en god idé at bruge en ske, da det gør arbejdet lettere.
- Put smør og olie på stegepanden og læg frikadellerne på én efter en, som du laver dem. Dyp skeen i fedtstof, inden du laver den næste frikadelle, så farsen ikke hænger fast på skeen.
- Frikadellerne skal steges i omkring 6 minutter på hver side, og de er færdige, når der er en mørk stegeskorpe på dem. Det er i skorpen, meget af smagen sidder, så det er vigtigt, at den er helt perfekt. Hvis de bliver for mørke efter kort tid, kan du skrue lidt ned for blusset, men sørg for at varmen ikke bliver for smag.
- Nu er de gammeldags frikadeller klar til servering. Det kan være en god idé at lægge dem på et stykke køkkenrulle, før du serverer dem, så de kan dryppe af. De bør dog serveres varme. Velbekomme!